dobre praktyki higieniczne gmp/gh.


Stosowna praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu zwierząt, powtarzalne sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a również dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi bądź zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa główne systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie specjalności żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne zapewniają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle nadzorowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają także na celu zapobieganie i osłabianie skutków zanieczyszczenia żywności i wyrobów. gmp/ghp